2015 Награди за правосъдие

Награди за правосъдие “Темида – цената на истината” 2015

За трета поредна година бяха раздадени Годишните награди за правосъдие „Темида-цената на истината“ в зала „София“ на хотел „Маринела“. Те бяха част от Благотворителния бал на юристите, който се проведе в подкрепа на три болни от церебрална парализа деца – Снежанка от София, Божидар от Нова Загора и Нати от Бургас.

Вечерта започна именно с благотворителната инициатива, която са подели организаторите. Водещата Ива Дойчинова успя да жегне гостите дълбоко в сърцето, с няколко лично изстрадани истории. С нейният партньор на сцената – юриста Юлиян Демирев, с видео разказаха историите на трите деца, за които се събираха средства и всъщност какво са постигнали с помощите предоставени им миналата година. От благотворителната томбола, процент от благотворителния куверт и от лични дарения на гостите успяха да се съберат 3900 лева.

На огромна видеостена се въртяха видеовизитки на всеки един от номинираните в 8-те категории – Адвокат на годината, Жена адвокат на годината, Кантора на годината, Дело на годината, Прокурор на годината, Съдия на годината, Нотариус на годината, Правосъдие зад граница и Млад юрист.

Както всяка година, и тази юристи и медии номинираха заслужили магистрати, нотариуси, адвокати и прокурори от цялата страна, които пропътуваха разстоянието до София, за да получат това огромно признание.

В категорията „Млад юрист“ дизайнерската статуетка бе връчена на Николета Тодорова. В „Правосъдие зад граница“ Светозар Арнаудов си тръгна със статуетката Темида.

В състезанието за „Кантора на годината“ конкуренцията бе убийствено жестока, а победители станаха Гугушев и партньори. Всички 30 човека от дружеството бяха в залата, а статуетката получи адвокат Стефан Гугушев.

От номинираните за най-примерни нотариуси статуетката и плакета грабна Адела Кац – Бояджиева, която дори направи дарение за децата извън благотворителната томбола, състояла се по време на церемонията.

Следваха категориите „Съдия на годината“ и „Прокурор на годината“. Те бяха спечелени съответно от Дочка Върбева от Апелативен съд Пловдив и Детелина Ганчева от Специализираната прокуратура. Статуетките им бяха връчени на сцената от миналогодишните победители – съдия Богдана Желявска и прокурор Руси Алексиев.

В „Адвокат на годината“ със статуетка Темида си тръгна Менко Менков. А женското оръжие в адвокатурата за втора година се оказа Екатерина Димитрова.

В категорията Дело на годината се надпреварваха пет много интересни дела от 2015-та, събудили обществения и медиен интерес. Пенков, Марков и партньори получиха статуетката за успешната защита на „Врана“ ЕАД по ревандикационен иск предявен от Симеон Сакскобуртготски и Мария-Луиза Хробок срещу дружеството и държавата, за около 1 410 000 кв. м и около 14,5 млн. лв. данъчна оценка.

Най-вълнуващият момент бе когато на сцената излезе секретарят на Софийска адвокатска колегия Владимир Дончев и връчи гран при на Огнян Герджиков, а всички гости станаха на крака и бурни аплодисменти озвучиха залата. Професорът не скри вълнението си и благодари за признанието от наградата.

На финала на вечерта заместник-председателят на САК и съветник на президента на UIA адв. Константин Димитров покани на сцената официалния гост на церемонията – почетния президент на Международния адвокатски съюз г-н Мигел Лоиназ. От името на организаторите му бе връчен плакет за изключителния му принос към българската адвокатура.

1 comment

Leave a Comment