Актуално

Главният прокурор: Има достатъчно доказателства по делото „EVN“

По делото „EVN“ са събрани достатъчно доказателства, оттук нататък компетентен е съдът. Това каза главният прокурор Сотир Цацаров пред журналисти в Народното събрание във връзка с обвинителния акт срещу Трайчо Трайков, Симеон Дянков, Иво Прокопиев, Петър Василев, Любомир Евстатиев и Радослав Рачев за делото „EVN“.

На въпрос ще издържат и достатъчно солидни ли са доказателствата по делото за EVN срещу Трайчо Трайков, Симеон Дянков, Иво Прокопиев, главният прокурор заяви: „При всички случаи, в които се внася обвинителен акт, от кражба до въпросния случай се приема, че доказателствата са достатъчно. Оттук нататък компетентен е съдът“. Цацаров поясни, че доказателствата са събирани докато е траело досъдебното производство. „В крайна сметка е събран достатъчен обем от доказателства“, добави той. По думите му не може да се счита, че това е някакъв специален случай.

Относно изявленията на Прокопиев, че това са спекулации и той е невинен, Сотир Цацаров заяви: „Не съм чел изявленията на г-н Прокопиев. Освен това в цялата ми 20-годишна практика на съдя, а след това и на прокурор, макар и главен, мисля че познавам само двама обвиняеми, които казаха, че са виновни. Това е защитна позиция. Каквото за Прокопиев, това и за другите“.

Главният прокурор отказа да коментира отнетия достъп до класифицирана информация на зам.-председателя на Бюрото за контрол на СРС-та – Георги Гатев, и последвалите изказвания срещу прокуратурата, отправени от председателя на бюрото Бойко Рашков. Той обаче каза, че наблюдаващия прокурор по случая, преди да прати сигнал към ДАНС за нарушения, извършени от Гатев, е отказал да образува наказателно производство срещу него, тъй като е счел, че престъпление по Наказателния кодекс няма.

„Дайте да мислим за нещата такива, каквито са и да търсим решения на тях. Не търсете от мен генерални обобщения“, заяви Цацаров.

1 comment

Leave a Comment