Актуално

Македонският премиер отново благодари за приятелството и помощта на България

Пред български медии в Тетово премиерът на Македония Зоран Заев заяви, че без помощта и приятелството на България, Македония и Гърция нямаше да стигнат до Договор за решаване спора за името. По думите му, действията и на българското, и на македонското правителство са отворили пътя на Македония към ЕС.

С това негово изказване официално приключи кампанията за референдума за Договора с Гърция, който ще се проведе на 30 септември в неделя. Два лагера – единият подкрепящ допитването, и единият абсолютно против, се обособиха и разделиха обществото по време на кампанията. Предстои да стане ясно дали в крайна сметка гражданите ще подкрепят новото име след Договора с Гърция и дали държавата официално ще поеме по пътя към бъдеще в рамките на ЕС.

Тетово е “малката Европа” в Македония – типичен пример за мултиетническото съжителство между етническите албанци и македонци. Тук премиерът Зоран Заев сложи край на кампанията за референдума.

Стотици хора се събраха за последната публична среща с премиера преди края на кампанията за референдума на 30 септември. Пред българските медии Зоран Заев благодари на България за помощта и приятелството и заяви, че без тях, Договорът за разрешаване спора за името с Гърция нямаше да е факт.

От Прилеп лидерът на най-голямата опозиционна партия ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски остана непокорен: Договорът за името с Гърция отнема идентичността на македонците и дава лост в ръцете на гърците да блокират членството на Македония в ЕС и НАТО когато и както си поискат.

На 30 септември точно в 19 ч. бойкотиращите референдума в Македония обещават голям протест пред Събранието – в минутата, в която денят за гласуване ще приключи.

Leave a Comment