Актуално

Елена Йончева дава на спецпрокуратурата оригиналния запис по “Ало, Банов съм”

Елена Йончева предоставя на Специализираната апелативна прокуратура оригиналния запис, направен от служител на Министерство на културата, по аферата “Ало, Банов съм”. На пресконференция в централата на партията водачът на листата на БСП за България за предстоящите евроизбори Елена Йончева заяви, че “този път Специализираната прокуратура няма да може да се измъкне от разследване”.

В началото на годината Елена Йончева внесе сигнал в Специализираната прокуратура за злоупотреби на Боил Банов, който в качеството му на заместник-министър на културата през 2016 г. е съдействал за опрощаването на близо 700 хил. лв. неустойка на строителна фирма.

Във връзка със становището на прокуратурата, с което се прекратява образуването на досъдебно производство от 12 април тази година, в което се твърди, че оригиналът на записа е унищожен, Елена Йончева каза: “Никога не съм разполагала с оригиналния запис”. Тя уточни, че към момента на внасянето на сигнала, е разполагала с материал, изпратен й на дигитален носител, който представлява копие.

“В момента ние разполагаме с оригиналния запис, направен от служител на Министерство на културата. Записът е направен с този телефон от служител на Министерство на културата”, посочи Йончева. Оригиналът на направения запис ще бъде предоставен още днес на специализираната прокуратурата.

Когато Елена Йончева реално предостави нещо по записа „Ало, Банов съм“, ще го изследваме, дотогава са само приказки пред камерите. Това каза по-късно на брифинг Димитър Франтишек Петров, изпълняващ функциите ръководител на Специализираната прокуратура.

„В момента, в който го предостави, мога да коментирам. Когато предостави каквото и да е било, може да се оценява дали е относимо, ново или не повтаря други данни, които ние сме събрали“, посочи Димитър Петров. „Трябва да се направи сравнение, дали това, което е дадено вече го имаме. Ще чуем какво има в този запис“, каза още той.

Leave a Comment