Актуално

След среща с Радев: Лозан Панов атакува Сотир Цацаров

Липсата на контрол върху главния прокурор го прави най-силната политическа личност в България. Това заяви пред медиите председателят на ВКС Лозан Панов след среща с президента Румен Радев във връзка с предстоящия в края на годината избор на нов главен прокурор.

И допълни, че един от акцентите на срещата е бил, че главния прокурор в България има правомощията да повдига обвинения на когото си поиска, когато си поиска и за каквото си поиска.

За разлика от главния прокурор Сотир Цацаров, който се срещна вчера с държавния глава, Панов заяви, че започналите разговори по темата са навременни.

Лозан Панов допълни, че по време на срещата днес е подновил предложението си за промени в Конституцията за мястото на прокуратурата в съдебната система и за правомощията на главния прокурор.

Председателят на ВКС коментира, че прокуратурата “ясно е показала, че обслужва управляващите”. На въпрос за сваленото доверие към него от премиера Бойко Борисов, Панов отговори, че в демократична страна всеки има право да се доверява на когото си поиска.

По думите му при нереформиран Висш съдебен съвет, в който има доминация на политическата квота, темата как ще се проведе изборът на нов главен прокурор е “почти предопределена”.

Панов изрази и позиция, че преди да се избере нов главен прокурор много трудно могат да бъдат направени промени във връзка с контрола и правомощията му.

За готвените от правосъдния министър Данаил Кирилов промени в Закона за съдебната власт за тримата големи в съдебната система Лозан Панов коментира, че те трябва да бъдат насочени към възможността да се разследва главният прокурор, но не и председателите на ВКС и ВАС. Причината е, че за разлика от прокуратурата съдът не е пирамидална структура и председателите на върховните съдилища не могат да оказват влияние на съдиите.

Leave a Comment