Актуално

Борисов отрича кабинетът да има национална стратегия за детето

Национална стратегия за детето за периода 2019-2030 година няма, заяви премиерът Бойко Борисов по време на редовното правителствено заседание. „На социалния министър Бисер Петков възлагам сутрин като стане, обед и вечер да прави брифинг и да казва, че такава стратегия няма“, посочи той.

„Във „Фейсбук“ и протести готвят: „Не, на стратегията 2019-2030 г.“. Това е стратегия, която е няма. Много ясно се разпоредих да се прави с абсолютно всички мнения и категорично да защитава детето“, заяви Бойко Борисов. „Такава стратегия няма. Защо продължават да лъжат не знам“, коментира той.

„Такава стратегия няма, тя ще бъде сложена и приета едва когато мине през всички обсъждания“, изтъкна премиерът. „Да са сигурни хората, това са спекулации, че ще дойдат и ще ти вземат детето и ще го дадат някоя друга брачна двойка. Целта на стратегията е да защити тези деца, които са попаднали в такива семейства“, подчерта министър-председателят Борисов.

За тази година 40 200 деца сме върнали в класната стая, които не са ходили изобщо на училище, каза още Борисов. „40 200 това е един средноголям град. Тук и социалните работници и МВР и образованието си стъпиха на ангажиментите и се справят много добре. Тези 40 200 деца са неграмотни, връщането им е целта на мероприятията, които правим“, заяви той.

Правителството отпуска 3,450 млн. лв. за детско здравеопазване, припомни министър-председателят. „Поехме ангажимент към педиатричната клиника и бях възложил на министъра на здравеопазването да проучи колко кувьоза за цялата страна и колко апарати за дишане са нужни. Така, че в тази точка организираме и финансираме и педиатричната болница, и всички нуждаещи се болници – държавни и общински с необходимите кувьози и 15 апарата за дишане. Те поискаха 10, ние им даваме 15, за да може да се гарантира тази тема”, допълни Борисов.

От тези средства на държавните и общинските болници ще бъдат предоставени 500 хил. лв. за закупуване на 15 апарата за дихателна реанимация и 750 хил. лв. за осигуряване на 50 кувьоза. Отделно 1,7 млн. лв. са средствата, с които ще бъде финансирана педиатричната болница „Проф. Иван Митев“ по Програмата „Майчино и детско здравеопазване“ по реда на Наредба № 3 за медицинските дейности извън обхвата на задължителното здравно осигуряване. Ресурсът ще бъде използван за подобряване лечението на децата и увеличение възнагражденията на работещите.

Leave a Comment