Актуално

Борисов подкрепя искането на Цацаров за разследване на висши политици

Борисов подкрепи искането на главния прокурор за разследване на висши политици със съдействието на събрана от ДАНС информация. Но се обяви против това „някоя от властите да се опитва да се бърка в независимата съдебна власт”.

“Нали затова се борихме – съдебната власт да е независима? Прокурорите си избират прокурори, съдиите – съдии, а ние, другите власти – президентска, изпълнителна, парламентарна, си гледаме своите задачи. Но така са решили – така правят”, коментира министър-председателят.

На въпрос кой се бърка в работата на съдебната власт, той заяви:  „Аз не викам магистратите един по един при мен”.

В отговор на журналистическо запитване премиерът заяви, че проверки от ДАНС на политици се прави много отдавна. „Не одобрявам това, че някоя от властите се опитва да се бърка в независимата съдебна власт. Нали затова се борехме съдебната власт да е независима. Прокурорите си избират прокурори, съдиите си избират съдии, а ние другите власти – президентска, изпълнителна и законодателна си гледаме всеки своите задачи, но така са решили – така правят”, коментира Бойко Борисов и уточни, че не е работа на изпълнителната власт да следи избора на нов главен прокурор.

„Това не е моя работа да го следя, не е работа на изпълнителната или която и да било друга власт. Има ВСС, има начин, по който да се избира. Президентската институция има право да одобри или да не одобри. Тогава влиза в сила нейната роля“, каза още премиерът Борисов.

Leave a Comment