Актуално

Боян Магдалинчев подкрепя най-скорошна процедура за нов главен прокурор

Процедурата по избор на нов главен прокурор трябва да започне възможно най-скоро, заяви пред репортери представляващият Висшия съдебен съвет Боян Магдалинчев след среща с президента Румен Радев.

Магдалинчев посочи, че консултациите за избор на нов главен прокурор при президента Румен Радев не го смущават. „Той иска да получи информация за това, има ли нужда да се променят някакви неща – не с оглед на конкретни цели, а с оглед нуждите на съдебната система. Така че това са най-общи консултации“, обясни той.

Представляващият Висшия съдебен съвет заяви, че по отношение на „тримата големи“ президентът има определени правомощия на финалната права, когато трябва да издава указ. „Процедурата по избор на нов главен прокурор трябва да започне възможно най-рано след датата 10 юли. Защото през това време има по закон 4 последователни заседания, на които се издигат кандидатурите. След това в 14-дневен срок трябва да се изготвят концепции – т.е. трябва да се даде възможност на общността да вземе своето решение. Така че колкото по-рано, толкова по-добре“, каза още той. Магдалинчев подчерта, че ако нещата се забавят, това ще създаде усещане, че се прибързва.

„Ако се върнем назад във времето след 1991 г., кой от прокуратурата досега е бил главен прокурор? Няма такъв случай. По един или друг начин нещата са били така. Ето защо считам, че това трябва да бъде човек, който има поглед в нещата в дълбочина. Сегашният главен прокурор е наказателен съдия, макар че не се справя никак зле с работата си. Но според мен трябва да е човек от системата, който да познава проблемите“, каза Магдалинчев и посочи, че очакванията от прокуратурата са огромни.

Спазването на законовите критерии и прозрачността на цялата процедура по избора ще бъде най-доброто начало за мандата на следващия главен прокурор, заяви президентът Румен Радев на среща с представляващия Висшия съдебен съвет Боян Магдалинчев, на “Дондуков” 2, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Президентът е изтъкнал, че междуинституционалният диалог на ангажираните страни в процедурата показва отговорно отношение към избора на следващия главен прокурор. “Консултациите, които инициирах, са в интерес на обществото, което е с изострена чувствителност към справедливостта в правораздаването. Не бива да има и сянка за задкулисие в процедурата по избора, защото това ще рефлектира върху доверието към прокуратурата в следващите седем години”, е заявил Румен Радев.

Сред темите на срещата днес са били ходът на съдебната реформа, преструктурирането на съдебната карта, инстанционният контрол върху съдебните актове. Румен Радев и Боян Магдалинчев са обсъдили и изпълнението на част от препоръките на Европейската комисия и на Венецианската комисия.

Leave a Comment