Адвокатът отговаря

Адв. В. Каменарска: Няма как да осъдите НАП за изтеклите ваши данни

Автор: адв. Валентина Каменарска

Видях, че вече са плъзнали измами с колективни искове за вреди срещу НАП. Измама е и ако ви искат пари, а аз съм сигурна, че все в някакъв момент под някакъв предлог ще ви се поискат, като се цели набиране на големи средства чрез малки хонорари/дарения и пр. от голям брой хора.

Няма, повтарям няма начин да се спечели дело за вреди, без да са доказани и настъпили вредите. Дори с голям зор да се докаже, че е налице противоправно поведение от служители на НАП, то настъпването на вредите не се презюмира. Нека не забравяме и кога е станало това “изтичане” на данни – преди 2 г. и че се прилага законодателството действало тогава относно задълженията за действия и бездействия на НАП.

Разпространението на данните е станало сега, но не от НАП. Абсолютно невъзможно е да се води качествен иск за имуществени, а още по-малко неимуществени вреди на повече от двама човека наведнъж.

Събират се множество доказателства за неимуществените-експертизи, оценки на специалисти, свидетели. Експертизите се заплащат и са индивидуални. Всеки ищец следва да си осигури и свидетели. И не говоря за свидетели, че са му изтекли данните, а такива за вредите – да свидетелства как ищецът е плакал, страдал от безсъние, направил е опит за самоубийство от натрапчиви мисли за изтеклите му данни. Можете да си представите какъв абсурд е такова предложение практически.

Ако се води като хората, такова дело ще се влачи 5-6 г. минимум на първа инстанция. Само дето никой няма да ви го води така. Ще ви вземат парите, ще напишат две страници иск, отгоре ще напишат имената на 50 000 ищци (което ще е и единствената същинска работа) и след това ще го загубят.

Отвратена съм от подобно експлоатиране на народа за лични облаги в такъв момент!

Leave a Comment