Актуално

Животните с победа в Канада: Спират лова на китове и делфини

Канада влезе в историята тази седмица с приемането на Законопроект S-203, известен още като Законът на Волния Уили. Той забранява развъждането, вноса, износа и улавянето на всички видове китоподобни и делфоноподобни на територията на Канада.

Първото предложение в тази посока беше внесено през 2015г. от сенатор Вилфред Мур и след 3 години на ожесточени дебати, на 23-ти Октомври 2018г, горната камера на сената одобри допускането на този законопроект до гласуване в Камерите на общините.

След близо седем месеца опити за забавяне от страна на лобистите на Делфинариумите и три допълнителни четения в парламента, Елизабет Мей (лидер на Канадската зелената партия) успя да увенчае усилията на всички замесени в каузата с успех, достигайки обнародването на този указ.

Към днешна дата, на територията на Канада оперират два големите морски парка, които държат в плен общо над 60 делфини, косатки и белуги. Това са Аквариумът на Ванкувър в Британска Колумбия и Канадски морски свят в Онтарио. За съжаление животните в тези паркове се считат за “заварено положение” и остават там.

Leave a Comment