Актуално

Гешев обяви, че има досъдебно производство, свързано с президента Радев

“Единственото, което мога да кажа, е, че ми е изпратено досъдебно производство от наблюдаващи прокурори. Те са видели в това досъдебно производство данни, които пораждат неясноти в разпоредбата на член 103 от Конституцията. И са ми изпратили това досъдебно производство с оглед моите правомощия да сезирам Конституционния съд за задължително тълкуване на Конституцията”, заяви главният прокурор Иван Гешев във връзка с решението му да поиска тъклуване от Конституционния съд (КС) относно имунитета на държавния глава.
“След като съм се запознал, съм констатирал, че има основания и писмено съм ги изложил пред КС”, заяви още главният прокурор.
Обвинител номер едно не коментира дали досъдебното производство е свързано с действията на Румен Радев като бивш шеф на ВВС. Вчера Иван Гешев поиска от Конституционния съд да разясни докъде се простира имунитетът на президента, що е то “държавна измяна” и „нарушение на Конституцията”. В запитването си той иска и разяснение дали евентуално дело срещу държавния глава трябва да бъде спряно или прекратено, докато той заема поста.

Leave a Comment