Полезно

Адв. Мария Петрова: Голяма част от заповедите на здравния министър са нищожни

Една голяма част от заповедите на министъра на здравеопазването по време на извънредното положение са нищожни, а друга – незаконосъобразни. Конституцията казва, че органичаването на права може да става единствено със закон, а не с решение на Министерския съвет или със заповед на министър. Това каза д-р Мария Петрова, адвокат по медицинско право, в предаването „Темида – цената на истината“ по Евроком тв.

Според юриста начинът, по който са били ограничени граждански права в хода на извънредното положение, е бил погрешен и може да повлече правни щети.

Ако заповедта на министъра на здравеопазването от 13 март 2020 г. за извънредното положение бъде обявена от съда за незаконосъобразна, всеки, който е претърпял вреди, може да потърси правата си по Закон за отговорността на държавата и общините за вреди. Тогава съдебната ни система ще бъде изправена пред голямо предизвикателство. И може да стане така, че държавата в желанието си да опазва здравето ни, ще понесе огромни негативи, посочи адвокат Петрова.

Тя е категорична, че е напълно противоконституционно да се ограничават граждански права със заповеди, а не със закон. Извънредното положение не може да оправдае правните гафове на правителството. Не трябва да се пишат актове на коляно, категорична е тя.

Адвокат Петрова коментира и друга тема –  за допълнителните средства на медиците, които работят на първа линия срещу COVID-19. Твърди се, че те ще получат тези пари безвъзмездно от бюджета на Касата. „Но ако от бюджета на НЗОК излязат пари, които са безвъзмездни, това ще противоречи на закона и по този начин, или лекарите ще трябва да ги връщат тези пари, защото някой им ги е дал по грешната пътека, образно казано, или гражданите ще останат ощетени, защото пари, които дават за здравното им осигуряване, ще бъдат ползвани без те да са получили здравна услуга. Това е сериозен проблем“, обясни адв. Петрова.

В тази връзка тя е задала въпроси по Закона за достъп до обществена информация до Касата, за да има яснота по темата и очаква скоро отговор.

Leave a Comment