Актуално

Законопроектът за фалшивите новини на ВМРО не събира подкрепа

“Крие рискове пред свободата на изразяване на мнение”, “Несъобразяване с европейските разпоредби”, “Фашистки законопроект, който дава възможност за държавна цензура върху медиите”.

Това са част от коментарите на медии, организации и депутати за законопроекта на ВМРО, с който се предлага Съветът за електронни медии (СЕМ) да може да спира достъпа до сайтове, които разпространяват невярна информация, както и санкция от три години лишаване от свобода за разпространението на фалшиви новини.

Законопроектът ще бъде разгледан в четвъртък (28 май) в ресорната медийна комисия в парламента, но няма да бъде приет. Депутати от ГЕРБ, БСП и ДПС заявиха пред “Дневник”, че няма да подкрепят предложенията на ВМРО.

В становище до ресорната парламентарна комисия медийният регулатор изразява резервите си към законопроекта и посочва, че той не е съобразен с европейския план за борба с дезинформацията и не предлага механизми и критерии, по които СЕМ да контролира сайтове, а в същото време го натоварва с нови задължения и разходи. Резерви и критики към предложенията имат и Министерството на културата, БНР, БНТ, медийни организации и други.

Източник: Дневник

Leave a Comment