Актуално

Цацаров се отчете в парламента, опозицията го нападна

Нищо в работата на Антикорупционната комисия няма да се промени, ако тя се назначава от президента, заяви председателят на КПКОНПИ Сотир Цацаров.

Цацаров дойде в Народното събрание за доклада на антикорупционната комисия за миналата година, който бе приет от пленарната зала със 131 гласа “за”. Той изслуша критиките на БСП, че КПКОНПИ не работела ефективно и как “фунията се свива”, защото само 8 иска за около 8,8 млн. лв. били отхвърлени от съда, по думите на соцдепутата Милко Недялков.

Цацаров парира упрека на социалистите, които и преди, и сега, продължават да настояват за промяна на закона и за прехвърлянето на КПКОНПИ под шапката на президента Румен Радев. „В този вид, ако законът бъде променен така, както се настоява от парламентарната опозиция, той пак няма да работи”, отсече Цацаров.

“Нищо няма да се промени в работата и във вашите констатации, ако комисията се назначава не от парламента, а от президента. Нищо! Всичко ще остане такова”, подчерта той. И се обърна към опозицията вляво: “Но ако смятате, че това е разковничето на борбата с корупцията в България, без грам политика ви казвам, на грешен път сте“.

 

Цацаров се аргументира, че справянето с корупцията зависи и от парламента, защото той “гласува инструментариума, с който работим ние, прокуратурата, МВР, ДАНС и прочие“, изтъкна Цацаров.

Той даде примери за остарели законови норми, които, по думите му, очевидно не правят впечатление на депутатите. По повод недоволството на червените депутати, че от доклада липсва случаят с “Апартаментгейт” и с терасата на предшественика на Цацаров в КПКОНПИ – Пламен Георгиев, Цацаров заяви: „Отчетният доклад не е вестник. В него не присъстват и проверките на закупени недвижими имоти в София, на немалка стойност, от представители от вашата парламентарна група. Нека бъдем обективни“.

В доклада се посочва, че през миналата година в комисията са постъпили общо 166 сигнала, по които са образувани производства. Комисията е изготвила 162 проекта на решения по същество и за прекратяване и е наложила глоби, санкции и отнемане на имущество по наказателни постановления в размер на 173 511 лв. Комисията е постановила 14 решения, с които установява конфликт на интереси; 87 решения, с които не установява конфликт на интереси; 61 решения, с които прекратява производството.

През отчетния период комисията е продължила работата и по производства, образувани по отменения закон, като по тях са наложени санкции в размер на 34 027 лв. Общо през 2019 г. (по реда на двата закона – отменения и действащия) комисията е приела 222 решения за внасяне на искове за налагане на обезпечителни мерки в съдилищата на страната в размер на 848 385 935,79 лв. и с предложено за обезпечение имущество на стойност 653 388 252,94 лв. За този период в полза на държавата са отнети 37 недвижими имота и 119 моторни превозни средства.

 

 

Leave a Comment