Актуално Полезно

Адвокат: КС се е произнесъл, че не може да се събират неплатени задължения на границите

“Конституционният съд се е произнесъл, че не може да се събират неплатени задължения на границите и да се ограничава пътуването на български граждани”. Това каза пред БНР адвокат Иван Тодоров и уточни, че преди време КС е отменил закон, с който се е ограничавало правото на пътуване на български граждани за неплатени задължения към държавата:

“Въпреки това се въвежда абсолютно същият механизъм. Това е възмутително”, заяви той.

По думите му ограниченията са въведени “по терлици”: “Просто дадоха указания на всички полицейски органи – на Гранична полиция, но и на Пътна полиция – това нещо да започне да се прави на границата”.

Адвокат Тодоров беше категоричен, че с тази мярка директно се ограничава правото на свободно движение в Европейския съюз:

“Нещо, което е прокламирано изрично в Договора за функциониране на ЕС и в няколко решения на Съда на ЕС, и в решението на Конституционния съд на България”.

В предаването “Преди всички” Иван Тодоров уточни, че контролните органи имат право при спиране на превозно средство в страната да предприемат такива мерки, но не и на границата:

На границата се ограничава правото на свободно придвижване. Тъй като е направено с нареждане, без да е публикувано какво то и да е в Държавен вестник, затова се налага да предприемем всички възможни средства за защита. Има много начини за лесно събиране на глобите, които не се използват в България – примерно в Административно-процесуалният кодекс още 2018 година се предвиди електронно съобщаване. Това е само израз на безсилието за събирането на глобите. Не трябва безсилието да се превръща в ограничаване на правата на хората“.

Пострадала от граничните проверки за неплатени глоби за нарушения на пътя е завела три дела срещу разпореждането на МВР към граничните полицаи на сухопътните ни граници. Чрез адвокатско дружество жалби са подадени до Върховния административен съд, Административен съд – София-град и Административен съд – Благоевград. Адвокат Тодоров обясни:

“Първо се предявява иск срещу самото Министерство на вътрешните работи да се преустанови това действие, второто – незаконосъобразните действия в конкретния район, в случая на ГКПП “Кулата”, да не могат да се извършват, третото нещо – смятаме, че самото Министерство е издало един нищожен административен акт, като е наредило на граничните органи да извършват тези проверки точно на границата, т.е. да препятстват излизането на българските граждани в чужбина”.

Иван Тодор изрази очакване, че самото завеждане на тези дела ще накара контролните органи да спрат събирането на неплатени задължения на границите и коментира, че на същия принцип на границата държавата може да си търси невзетото за данък сгради и такса смет, например.

Leave a Comment