Актуално

Заради огнища на COVID-19 проверки в домовете за стари хора във Варненско

Апелативната прокуратура във Варна разпореди проверки в домовете за стари хора в региона. Причина за това са новите огнища на COVID-19.

Проверки ще бъдат извършени във всички специализирани институции за социални услуги и старческите домове във Варна, Добрич, Шумен, Търговище, Разград и Силистра, като експертите ще следят доколко адекватни са предприетите мерки за ограничаване на заболяването по време на усложнената епидемиологична обстановка.

Проверките ще бъдат насочени не само към мерките, взети до момента, но и предприемането на допълнителни, за да бъде ограничено заразяването с COVID-19. Освен това ще бъде събрана информация за броя на наличните легла и необходимостта от допълнителни болнични пространства. В проверките ще участват представители на Регионалната здравна инспекция, регионалните дирекции за социално подпомагане, областните дирекции на МВР, както и областните управители на територията на апелативния район.

В Дома за стари хора “Свети Георги” във Варна са в изолация от 16 април, тъй като 9 от 10 проби на настанени в хосписа са положителни. Хората са били откарани с Бърза помощ до Инфекциозна болница и след преглед, върнати обратно. Днес един човек е починал, потвърди управителят на дома – Светльо Георгиев.

“Този човек, който беше с 40 градуса температура и видимо дихателни проблеми, беше върнат заедно с всички останали и с изписана рецепта”, разказа той.

 

Leave a Comment