Актуално

ДПС няма да участва в обсъждането на промените в Изборния кодекс

ДПС няма да се регистрира за днешното пленарно заседание, когато трябва да се гледат промените в Изборния кодекс. Причината е машинното гласуване и хаосът, който се създава.

Това обяви на извънредна пресконференция в парламента председателят на Движението Мустафа Карадайъ.

И добави:  “Целта на промените трябва да е честността, прозрачността и демократичността на изборите, елиминиране на недействителните гласове, субективния фактор при броене на бюлетините и грешките при секционните протоколи, без да се елиминира хартиената бюлетина. Тези проблеми биха се решили с машинно преброяване и машинна разпечатка на секционен протокол. Проектът на ГЕРБ за изборен кодекс не решава нито един от проблемите, а създава предпоставки за хаос и фалшификации”.

Карадайъ подчерта, че с този Изборен кодекс, който ГЕРБ предлагат, се създават предпоставки за хаос и манипулации. Кодексът на ГЕРБ не решава нито един проблем на изборното законодателство.

Това може да коства демократичността на изборите. Така наложеният проект на ГЕРБ не решава нито един от проблемите. Напротив, създава предпоставки за хаос и манипулации”, категоричен бе той.

Днес депутатите трябва гласуват промените в Изборния кодекс окончателно в пленарна зала.В началото на заседаниетоо ГЕРБ успя да събере кворум от 121 депутати и парламентът започна работа.

От името на ДПС Йордан Цонев предложи точката за Изборния кодекс да отпадне, за да бъде доработена, но това бе отхвърлено от ГЕРБ.

Миналия месец ГЕРБ внесе в проекта си за нова Конституция предложение за машинно гласуване. Именно темата за машинния вот стана повод за оставката на шефката на Изборната комисия.

Още през януари БСП настояваше за въвеждане на машинното гласуване още по време на последното обсъждане в парламента, включително и напуснаха парламента с ултиматум за това.

На 12 февруари премиерът Бойко Борисов даде зелена светлина за изцяло машинно гласуване на следващите избори.

Вчера обаче на правна комисия ГЕРБ наложи едновременнно с машинното гласуване да има и хартиен вариант.

Leave a Comment