Здравният министър разкри двата си алтернативни модела за здравеопазването
27.09.2018  //  By:   //  Актуално  //  No Comment

Министерството на здравеопазването за момента предлага два алтернативни модела за бъдещо развитие на здравеопазването. Това каза ресорният министър Кирил Ананиев по време на Национална кръгла маса, посветена на бъдещето на здравеопазването. Той изтъкна, че промяната в здравно-осигурителния модел е належаща. „Новият модел, който изберем, трябва да работи за българските пациенти“, посочи той. Министър Ананиев каза, че е необходимо да се достигне до висока степен на съгласие и след това да се предприемат мерки е законодателството.

Здравният министър постави двата нови модела на публично обсъждане пред парламентарни и извънпарламентарни политически сили, съсловни, пациентски и научни организации, ресорните комисии към парламента и обществеността. “Надявам се заедно да отчетем плюсовете и минусите и да изберем модел, след чието влизане в Народното събрание да не започват тепърва дебати, а да сме убедени, че избраният модел ще работи за хората“, коментира министър Ананиев.

Едно от предложенията за бъдещата реформа в здравното министерство е НЗОК да финансира лечение на пациентите до 700 лв., а всичко нагоре да се поема от застрахователни фондове. За целта специалистите предлагат въвеждане на задължителна месечна здравна застраховка от 12 лева, която също ще се разпределя на социален принцип като 8-процентната вноска. „В тавана от 700 лева пациентите също ще имат съучастие. НЗОК ще покрива 85% от тази стойност, а останалите 15% пациентите ще плащат кеш или чрез допълнително доброволно застраховане. Според нас това ще облекчи пациентите“, посочи Ананиев.

Другият вариант, предложен от министър Кирил Ананиев, предвижда пълна демонополизация на НЗОК. „Това е ново законодателство, избор, преценка, стандартизация на самите процеси, гаранции за сигурността на средствата“, каза той. По думите му демонополизацията на здравния фонд дава възможност за съревнование и конкурентност. „Това е философия на промяна, която се нарича заместващо осигуряване – не в един национален фонд, в който се осигуряват всички, а в заместващи – ти да избереш къде“, каза Ананиев.

„Готови сме на конструктивен разговор, нови предложения и критика в името на българския народ“, обясни той.

При новите модели на здравната система се предвижда пациентите да могат да изберат своя осигурител, дали това да е НЗОК или застраховател. При фалит на застрахователя НЗОК поема разходите за осигуряване на пациентите, обясни още Кирил Ананиев.

„Съгласен съм, че трябва да имаме поглед напред за 10-15 години, а не за близките 2-3. За да направим този поглед, трябва да прегледаме характеристиките на новите модели“, каза той. Според него в момента в България има солидарен задължителен осигурителен фонд. Той се изразява със задължителна осигурителна вноска от 8% върху доходите, персонални вноски, съхранявани в неперсонализирани сметки. По думите му държавата заплаща за определени групи от населението, сумата се заплаща от НЗОК изцяло за сметка на солидарно-осигурителния фонд.

„Това е система сравнително лесна за управление“, обясни Ананиев. Като недостатък на сегашната система, той посочи, че нарастват изразходваните публични средства, а е ниска удовлетвореността на пациентите от ефекта на лечението. Според него предимствата в двата нови модела за здравната система са: Пациентите сами да избират как да се осигуряват – дали към НЗОК, или от застраховател, като при фалит на застрахователя НЗОК поема разходите за осигуряване на пациентите. „Пациентите могат сами да избират своя осигурител“, каза още той.

About the Author :

Leave a reply