Юристи настояват за промени в Закона за адвокатурата
09.10.2018  //  By:   //  Актуално  //  No Comment

Юристи от цялата страна искат промени в Закона за адвокатурата (ЗАдв), стана ясно от провелата се в Пловдив първа национална конференция на свободните адвокати в България.

„Проект за нов закон изготви нашият колега адвокат Борислав Вълчев. Този закон беше представен на колегите на конференцията, представен е и в онлайн пространството чрез платформите, с които ние общуваме като колеги, и други документи, които са представяни и преди на вниманието на колегите на Висшия адвокатски съвет (ВАдвС), не с някаква друга цел, а с цел по някакъв начин да се чуе и мнението на колегите, които са извън ръководните органи на адвокатурата“, каза пред БНТ адвокат Александър Пелев от Софийска адвокатска колегия.

На тазгодишното Общо събрание на адвокатите от страната (ОСАС) беше направено и гласувано предложение да се проведе широко обсъждане сред адвокатите на измененията в ЗАдв в закритата секция на сайта на ВАдвС, като се предостави достъп за коментари на всеки желаещ адвокат. Обсъждането следваше да завърши на Национална конференция на адвокатурата (а не на номенклатурата), в която да участва всеки заинтересован колега, казват организаторите на провелата се конференция. Въпреки многократните настоявания и до днес ВАдвС не е предоставил на адвокатите протокола от Общото събрание, ведно с взетите на него решения. Няма и никакви данни съветът да се готви да изпълни решението на ОСАС за провеждане на такава национална конференция.

Идеите и предложенията бяха събрани в документ след края на форума, каза адвокат Пелев.

„Беше много ползотворна нашата работа. Ние се обединихме около някои основни постановки, които да предложим на вниманието на всички колеги на Висшия адвокатски съвет в процеса на изработване на изцяло нов или на сериозни изменение на сега действащия закон. Категорично имаме намерения, ако останат без реакция тези наши предложения, да търсим различни начини и подходи към всеки един от органите и лицата, които по Конституция имат право на законодателна инициатива,“ съобщи Пелев.

Според Александър Пелев сегашният закон създава условия да не се развива и да не работи по правилен начин българската адвокатура.

About the Author :

Leave a reply