Хванатите за производство на фалшива валута остават в ареста, реши съдът
24.10.2018  //  By:   //  Актуално  //  No Comment

Специализираният съд остави в ареста четиримата задържани за производство на фалшива валута в подземието на хотел в Слънчев бряг. В съдебната зала стана ясно, че групата е разкрита при сделка, в която е участвал агент под прикритие. При спецакцията на прокуратурата бяха намерени близо 13 млн. в евро и долари, укрити в тайници на различни места в страната.

В съдебната зала стана ясно, че оборудването на печатницата за фалшиви пари започнало в началото на годината. В края на юли от САЩ била доставена машина за топъл печат. Тя била поръчана по интернет от един от обвиняемите Петър Манев, който работил като барман в пловдивски фитнес клуб. Пред съда Манев заяви, че направил услуга на друг от задържаните Иван Тодоров, с когото се познавал от 18 години. Бил помолен за помогне, защото знаел английски и имал регистрация в сайт за онлайн търговия.

Групата разполагала с професионален печатар, който бил задържан в Пловдив. Жилището му било превърнато в депо за съхранение на готова „продукция“, разследващите открили и хартия за производство на парите.

Разследващите влизат в следите на фалшификаторите след като агент по прикритие успява да купи четири пъти от фалшивите банкноти. Според разследването групата опитала да навлезе на черния пазар през септември. Собственикът на хотела в Слънчев бряг заедно с организатора на групата са задържани в печатницата.

Участниците в групата бяха задържани на 20 октомври в „Слънчев бряг“ и Пловдив. Машината за фалшиви пари се намирала в подземието на хотел „Кантилена“. При акцията бяха намерени над 11,5 млн. евро. Двама от обвинените са задържани в процес на изготвяне на фалшиви банкноти в модерно оборудваната за целта печатница.

В Пловдив, в дома на единия от обвинените, са открити готови фалшиви банкноти с номинал 100 евро за 2 милиона 170 хиляди евро, както и с номинал 50 щатски долара на стойност 100 000 долара. Във въпросното жилище са намерени холограмни стикери за банкноти и за български документи за самоличност, както и машини за поставянето им. Иззети са челни страници за български паспорти, както и 3,5 кг зелена листна маса, реагираща на канабис.

Събраните доказателства, сред които има и специални разузнавателни средства, сочат, че групата е организирана в началото на 2018 г. Според експерти от „Европол“ и „Сикрет сървис“, които съдействат по случая на българските разследващи, фалшивите банкноти са с изключително високо качество.

About the Author :

Leave a reply