Румен Петков: Само чистачките и счетоводителите не са арестувани в ДАБЧ
01.11.2018  //  By:   //  Актуално  //  No Comment

Цинизъм е разследване на прокуратурата да бъде тълкувано като политически удар. Това коментира пред БНТ лидерът на АБВ Румен Петков по повод акцията от последните дни в Държавната агенция за българите в чужбина.

По думите му 2007 г. Ивайло Калфин е направил разработка, в която посочва, че процедурата за удостоверяване на български произход е непрозрачна и създава предпоставки за корупционни практики. „Когато говорим за български произход, трябва да създадем карта, трябва да имаме единен документ, който когато се попълни, в него да са ясни критериите какво означава български произход. Защото сега какво се прави? Идва някой от някъде и носи бележка от църковно настоятелство, че прабаба му е с български произход“, коментира той.

Според него е втрещяващо, че от 25 служители в Агенцията за българите в чужбина, 20 са арестувани. „Това означава, че чистачките и счетоводителите не са арестувани“, каза Петков. По думите му прокуратурата трябва да бъде поздравена за действията си. Петков поздрави за действията им вицепрезидента Илияна Йотова и правосъдния министър Цецка Цачева.

„Една от причините да дойде този трус е, че българското гражданство вече не се раздава на кило, както едно време. Тогава почти нямаше мераклия от съседната братска нам държава, който някак си да не се е прошмулил. И сега при опитите да се създаде ред – тези опити трябва да бъдат подкрепени“, допълни той.

Петков коментира и протестите с искане за оставка на вицепремиера Валери Симеонов. „Валери Симеонов е бедствие за българската политика, само ние от АБВ казахме, че такъв човек няма място в правителството, още преди то да бъде формирано. Той влачеше женици по границата. Арогантност, която е неприемлива“, посочи той.

Лидерът на АБВ каза, че с голямо забавяне, България тръгва да реализира стратегически за България проект. „Булатом“ направи анализ през лятото, в който е ясно, че енергоносителите като цяло в региона са недостатъчни. И ние продължаваме да се чудим да изграждаме ли ядрена мощност. От екологична гледна точка е най-доброто. От гледна точка на ценообразуването в момента, ако не е АЕЦ „Козлодуй“, миксът в ценообразуването ще съсипе икономиката и бита“, добави още той.

About the Author :

Leave a reply