Прокуратурата проверява назначения за конституционен съдия Атанас Семов
12.11.2018  //  By:   //  Актуално  //  No Comment

Софийската апелативна прокуратурата проверява дали правилно и законно градските обвинители са прекратили проверка срещу назначения от президента за конституционен съдия проф. Атанас Семов. Това съобщиха от държавното обвинение четири дни преди проф. Семов да положи клетва като член на Конституционния съд.

Това става по разпореждане на Върховната касационна прокуратура, а повод е статия със заглавие „Двойни стандарти на „Дондуков 2“. Има много неизвестни около избора на Атанас Семов за конституционен съдия“ във в. „Капитал“.

Преди 5 години Семов беше обект на прокурорска проверка във връзка с ролята му в създаването на магистърска програма по право на Европейския съюз в Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Сигналът, дал повод за образуването ѝ, е подаден на 5 март 2013 г. „Софийската градска прокуратура е била сезирана от юрист, работил като научен сътрудник по  “Международно право и международни отношения“ в Института за правни науки към БАН, докторант  в Юридическия факултет на СУ по специалност „Право на Европейския съюз“, съобщиха днес от държавното обвинение.

В сигнала се твърди, че СУ „Св. Климент Охридски“ е бил използван за развиване на частна стопанска дейност. Има твърдения за безстопанственост, както и сключване на неизгодна вредоносна за университета сделка във връзка с неакредитирана магистърска програма по „Право на Европейския съюз“.

Програмата се осъществява по договор между Софийския университет и сдружение с идеална цел  – „Център за продължаващо обучение при Юридическия факултет на СУ.

Проверката по случая е възложена на полицията, а на 14 юли 2016 г. прокурор от СГП е издал постановление, с което отказва да образува досъдебно производство. „Именно това постановление ще бъде предмет на служебна проверка, след сезиране от посочената публикация в медия“, обясниха от прокуратурата.

About the Author :

Leave a reply