Спецсъдът: Евгения и Николай Баневи остават за постоянно в ареста
08.12.2018  //  By:   //  Актуално  //  No Comment

Специлизираният наказателен съд остави за постоянно в ареста Евгения и Николай Баневи по обвинение в пране на над 1 милиард лева и още шест престъпления. Съдът се довери на събраните дотук доказателства по обвиненията срещу Баневи за данъчни и длъжностни престъпления и пране на пари.

Въпреки че подробно и защитнитниците им, и самите обвиняеми обясняваха, че не са източвали приватизирани от тях дружества, нито че имат сметки в офшорни зони. С ирония Евгения и Николай Баневи коментираха и обвинението, че са изпрали над 600 000 милиона евро: „Пълен абсурд! Пълен абсурд! В 99 процента от изброените фирми съм никоя, никога не съм изпълнявала никаква функция“.

„Вие, мисля, че имате икономическа грамотност. Представяте ли си, за да изперете един милиард, колко оборот трябва да имате? Сигурно главата на четири, пет български министерства“, твърдеше пред медиите Банев.

Без съдебен отклик остана и молбата на Евгения Банева поне тя да бъде пусната на свобода, за да се грижи за трите им деца, които все още са във Франция. Съдия Антон Урумов не се довери и на декларациите –  на нея и съпруга й, че не мислят да се укриват и са трайно свързани с България.

„Разполагат с огромен финансов ресурс, за който ние твърдим, че е в резултат на престъпни действия и могат да избегнат изтърпяване на евентуално наказания, ако съдът им ги наложи. Биха могли да напуснат страната“. „Също така по делото съществуват и писмени доказателства за упражняване на въздействие върху свидетел, който е бил в обкръжението на госпожа и господин Баневи, и който е бил принуждаван да дава лъжливи показания“, обясниха защо арестът е най-адекватната мярка за двамата прокурорите Мария Дойчева и Калин Стоилов.

В съдебната зала стана ясно, че основните доказателства на прокуратурата по седемте обвинения на семейство Баневи са свидетелски показания, включително и на първородния син на Николай Банев. Както и че началото на престъпната дейност на групата, част от която е била и майката на Банев – Мария – 2005 година, е свързана със смъртта на втората съпруга на бизнесмена – поетесата Дочка Банева. Докато тя е била част от бизнеса на Николай Банев – приватизираните предприятия са работели без проблеми, а работниците от „Полимери“ са получавали редовно парите си.

Освен това сред 15-те свидетелствали за дейността на фамилията е и първородният син на Николай Банев, който също се казва Николай.

В съдебната зала Евгения Банева обясни, че със съпруга ѝ никога не са се криели, че два дни преди да бъдат задържани на летището в Ница в присъствието на трите им деца, са получили чрез шофьора си информация, че ги издирва Специализираната прокуратура. Имали са нагласата веднага след като се завърнат от Ница да отидат там, но се е стигнало до въпросния арест. Тя каза, че ще настоява пред съда да ѝ бъде наложена по-лека мярка за неотклонение, за да може да се грижи за трите си деца. Отрече да са извършвали каквито и да е престъпления, а за цитираните в обвиненията към нея и съпруга ѝ фирми, които са използвали, за да източват приватизирани дружества, заяви, че за първи път чува такива имена.

Николай Банев беше доста по-лаконичен, обясни, че дори човек с невисоко икономическо образование може да прецени колко предприятия трябва да източи, за да изпере един милиард лева, каквото обвинение има срещу двамата. Прокуратурата обаче продължава да твърди, че обвиненията срещу тях са подплатени с доказателства, че те са достатъчно тежки и че има опасност на свобода двамата да извършат друго престъпление, включително и заради стари разследвания, които вървят срещу Николай Банев. Съдът тепърва ще преценява аргументите на страните и ще постанови решението си по-късно.

Постоянният арест на Николай и Евгения Баневи бе поискан от прокуратурата. Те са обвинени за пране на пари в размер над 1 млрд. лв. Парите се намирали в офшорни сметки, контролирани от Баневи извън територията на България.

В престъпната група, ръководена от Николай Банев, участвала и майка му. Тя се разпореждала и вземала пари от касите на някои от дружествата, активен участник била и в прането на пари. Групата действала от септември 2005 г. до задържането на лицата тази година.

Николай и Евгения Баневи ще бъдат обвинени още за длъжностно присвояване на пари и вещи, собственост на „Полимери“ АД, „Елма“ АД, Химически завод „Панайот Волов“ АД и „Топлофикация Казанлък“ АД в общ размер на близо 85 млн лв., също и за укриване на данъци, както и за държане на огнестрелни оръжия и боеприпаси.

Баневи са обвинени, че като организирана престъпна група, действала от 2005 година, са източили четири предприятия, укривали са данъци и са прали пари. Сумите, предмет на извършените от тях престъпления – над милиард лева, били прехвърляни в офшорни сметки.

Спецпрокуратурата не поиска постоянен арест за 77-годишната майка на Николай Банев заради напредналата ѝ възраст.

About the Author :

Leave a reply