Актуално

USA учени: проболедувалите Ковид с имунитет за десетилетия

Хората, които са се възстановили от COVID-19, развиват стабилен имунитет срещу коронавирус, който може да осигури на възстановен пациент защита от повторна инфекция в продължение на няколко десетилетия, дори ако самата инфекция е относително лека, съобщи Би Би Си.

Две проучвания на американски учени стигната до този извод. Първото – проведено от имунолози от Университета на Вашингтон в Сейнт Луис, Мисури – бе публикувано тази седмица в списание Nature. Второто е дело на екипа на лабораторията по молекулярна биология в университета Рокфелер в Ню Йорк. То не е тествано все още от научната колегия и досега е публикувано като неокончателно заключение.

Доскоро се смяташе, че имунитет срещу Ковид няма да продължи дълго и броят на антитела, след прекарана инфекция, постепенно спадат, а с това и потенциална уязвимост от повторно заразяване. Учените направиха такова заключение, вземайки предвид резултати от многобройни проучвания, които показаха, че при повечето пациенти концентрацията на антителата в кръвта започват да се изчерпват в рамките на няколко месеца след възстановяването.

Експерти изчисляват продължителността на ефективната имунна защита на около 1,5- 2 години, така че резултатите от новите проучвания са изненада за тях.